HTML

Cseke Gábor blogja

Angliai élményeimről, illetve arról, hogyan látom a világot 1600 km-re a hazámtól.

Friss topikok

  • Ferraiolo: Szia "messziföldöndolgozó" Gábor barátom! Ez a post nagyon jó és profi, igazán élvezetes volt olva... (2008.01.08. 15:40) 7.
  • csekegabor: szia Gábor! Bejelentkezhetek egy fogadóórára jövő hétre az asztalodhoz a Borfesztiválon?? előre i... (2007.08.31. 18:26) 4.
  • Csorba Gábor: Cuki vagy, köszönöm! (2007.08.26. 18:47) Közérdekű közlemény
  • Nagy Ottilia: szia Gábor!!! Ezekből ítélve Gábor szerintem nagyon jó helyen dolgozhatsz!!! Én már a negyedik h... (2007.06.29. 19:29) 3.
  • Roland: Téma: Cseke GáBor Londonba ment- azzal el is tűnt Há Cseke, te ! Mé' nem csinálsz má' magadnak ... (2007.04.14. 11:47) 1. rész

Linkblog

7.

2008.01.08. 02:17 csekegabor

(www.utisugo.hu)


Magyar borest Angliában


Utolsó frissítés: 2008-01-07
 
Még ha a magyar borászat ezer sebből vérzik is, még ha csodák nincsenek is, kellemes meglepetések azért ma is történnek, apró momentumok, melyek újra visszaadják a hitünket, és kedvünket is a mindennapi munkánkba.

Egy ilyennek lehettem részese nemrégiben, az egyesült királyság-beli Egham-ben, a Great Fosters Hotelben, a munkahelyemen.

Történt ugyanis, hogy 2007. december 7-én nagy sikerű magyar borkóstolót rendeztem itt. A "rendezvényen" jelen volt a hotel management-je, és néhány, a vendéglátás részlegen dolgozó kolléga. Szerettem volna egy kicsit meglepni őket, s megmutatni milyen borokat is iszunk mi otthon, mert itt, nyugaton sajnos nagyon keveset tudnak a magyar borról. 18 magyar bort kóstoltunk, a borok döntő többsége egy magyar borkereskedelmi cég kínálatából került ki, és óriási sikert aratott. Még nyáron hoztam ki őket, egy barátom segítségével.


Cseke Gábor

A kóstoló szándékosan fehérbor-hangsúlyos volt, így egy kis bepillantást tudtam adni a Magyarországban rejlő óriási potenciálba a nagy fehérborok készítése terén. A nagy vörösök ezúttal hiányoztak, de így is elértük a kellő hatást.

A kóstolt tételek: "aperitif": Heimann Fuchsli 06 Dúzsi Kékfrankos Rosé 06 Bussay Esküvé 06 Laposa Somlai Rizling 05 Légli Chardonnay 06 Györgykovács Hárslevelű 05 Királyudvar Furmint 05 Villa Tolnay Bandérium 05 Szepsy Furmint 'Szent Tamás' 05 Szepsy Háslevelű 'Király' 05 Gál Tibor Pinot noir 03 Gál Tibor Bikavér 04 Villa Tolnay Névtelen 05 Dúzsi Merlot 04 Weninger Kékfrankos Spern Steiner 03 Szepsy Édes Szamorodni 'Dániel' 03 Royal Tokaji Tokaji Aszú 6p 00 Gróf Degenfeld Andante 04

A kóstolón a résztvevők megismerkedhettek a magyar bortermelés rövid történetével, Magyarország legfontosabb borrégióival és az aszúkészítés metodikájával is, miközben egy kivetítőn magyar tájakban, borvidékekben gyönyörködhettek. Kaptak egy kóstolási jegyzetet is, melyen minden bor dióhéjban volt bemutatva, a borokat pedig egyenként "kielemeztük".

A tapasztalatok: Sajnos, érzésem szerint nem értettek néhány bort, pl. az általuk először kóstolt olaszrizlinget (Bussay és Laposa), és - bár nem mondták - véleményem szerint a Bandérium összetettsége és fássága, a Dúzsi Merlot animalitása egy kicsit visszatetszett nekik. De: nagyon elismerően szóltak a Dúzsi roséról (jóllehet, már vesztett a gyümölcsökből), a Légli Chardonnay eleganciájáról és vajasságáról, a Gál Pinot kifinomultságáról és a Györgykovács Hárslevelű komplexitásáról. Kiemelkedőnek találták a Névtelen-t, melyben a szilvás-meggyes gyümölcsösség olyan szépen keveredik az ásványos ízekkel, amely őket egy északi Rhone-vidéki borra, mondjuk egy Cornas-ra emlékeztette.

A Szepsy-boroknál értünk a csúcspontra. Itt mindenki ledöbbent, percekig szólni sem tudott. Egyszerűen lenyűgözték a közönséget. Még úgy is, hogy nem voltak teljesen kinyílva a borok, mert bár egy órával a kóstoló előtt dekantáltam őket, még egy óra biztosan jót tett volna… Mr. Young, a general manager (aki amúgy nagyon ért a borokhoz, évente bejárja Franciaországot és kedvenc bora a száraz furmint!), a bourgogne-i Grand Cru-khöz tudta csak mérni őket.

Így hát ő maga kérte, hogy kerüljenek fel a borlapunkra, mindkettő. Nekem csak bölcsen bólogatni kellett. Rendben, semmi akadálya, január közepétől a borlapon mindkét Szepsy-bor, a Furmint 75, a Hárslevelű 65 Font-os áron lesz kapható. Lehetséges, hogy a Weninger Kékfrankos Selection is felkerül, ha találunk egy forgalmazót. A Szepsy-borokat majd amúgy a Top Selection-tól vesszük, kinek tulajdonosa magyar.


Szepsy István

A végére még fokoztam a kedélyeket egy Szepsy Szamorodnival, melyet még márciusban Istvántól kaptam, kifejezetten erre az alkalomra. A bortól mindenki ámult, végül a Degenfeld Andante-val adtam meg a "kegyelemdöfést". A kóstolók hálálkodva mentek ki a teremből.

Röviden, ez volt a "magyar est", melyre sokan emlékezni fognak, Mr. Young elmondása szerint az utóbbi 10 év leghasznosabb kóstolója volt számára (pedig ő volt már néhány kóstolón), és hosszú távon szeretne látni 6-7 magyar bort a most 359 tételből álló borlapunkon. Szóval, jól sikerült, kreálunk egy Austria-Hungary oldalt a borkönyvben, de ez még csak az első lépés a sokból. Ettől sajnos még a problémák nincsenek megoldva, az angol vendégek ugyanúgy nem tudják, mi az, hogy magyar bor, vagy hogy van még más borunk is a Tokajin kívül. De valahol el kell kezdeni!

tisztelettel: Cseke Gábor

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csekegabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4289047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2008.01.08. 15:40:21

Szia "messziföldöndolgozó" Gábor barátom!
Ez a post nagyon jó és profi, igazán élvezetes volt olvasni.
Remélem hamarosan találkozunk, ha hazajössz és koccinthatunk egyet valami szép nedűvel:)
Addig is minden jót!
Krisztián
süti beállítások módosítása